Go Back   AstinaGT Forums > Performance & Technical > Performance & General Maintenance

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-08-2013, 01:38 PM   #1
alexu
Junior Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Sydney
Car: BA Hardtop 1.8
Posts: 29
Gearbox Problem - Can't get into 1st or 2nd

Hey guys,
Having problems with the manual gearbox. I cannot move the gearstick left from its neutral positon at all, meaning I cant get to 1st or 2nd gear. I ended up having to drive all the way home in 3rd last night - not fun. I was hoping this might just be a problem with the gear linkages, so I put it up on stands this morning and had a look, there was no obvious problem, I could shift between 3, 4, 5 and R by moving the linkage by hand or with multi-grips, but not get to 1 or 2.

Any Ideas what would cause this kind of issue, if its fixable, or if I'm in for a new gearbox?


Thanks, Alex
alexu is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old 05-08-2013, 02:16 PM   #2
SLY 323
Senior Member
 
SLY 323's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: Wollongong
Car: 95' Mazda BA 323
Posts: 747
This happened to me a little back, I just swapped out boxes.

Can try changing gearbox fluids? Checking what comes out and how much is in there.
__________________
Too many Mazdas. ♡
SLY 323 is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2013, 02:18 PM   #3
Mad Mat
HONEYWELL REPRESENT
 
Mad Mat's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Salisbury - Inner City
Car: 1997 BA Hardtop - Had a 2003 BJii J48 Sport20, and 2x bg SOHC astina hatches
Posts: 5,011
Send a message via MSN to Mad Mat
Quote:
Originally Posted by alexu View Post
Hey guys,
Having problems with the manual gearbox. I cannot move the gearstick left from its neutral positon at all, meaning I cant get to 1st or 2nd gear. I ended up having to drive all the way home in 3rd last night - not fun. I was hoping this might just be a problem with the gear linkages, so I put it up on stands this morning and had a look, there was no obvious problem, I could shift between 3, 4, 5 and R by moving the linkage by hand or with multi-grips, but not get to 1 or 2.

Any Ideas what would cause this kind of issue, if its fixable, or if I'm in for a new gearbox?

Thanks, Alex
ryan had the same issue but his problem was that the gearbox mounts broke. check all our mounts and make sure everything is a.ok. check the rear gearbox mount first as that is want broke on ryans car.
__________________

1994 323 BG Hatch 2005-2007 Crashed into truck
1991 323 BG Hatch 2007-2008/9 SOLD
2003 BJ SP20 J48 Hatch 2008-2011 Regretfully SOLD
1997 BA I4 Sedan 2012-CURRENT
1985 BF 323 Hatch 2014-2015
SOLD
1989 MX5 2015-2015
Mad Mat is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2013, 03:14 PM   #4
Clean_Cookie
obsessed-incomplete-broke
 
Clean_Cookie's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Brisbane
Car: BA Hardtop/Hatch
Posts: 5,441
Quote:
Originally Posted by Mad Mat View Post
ryan had the same issue but his problem was that the gearbox mounts broke. check all our mounts and make sure everything is a.ok. check the rear gearbox mount first as that is want broke on ryans car.
this and the bushes on the gear shifter itself. but it was hardest to get into second on my box on the weekend. its only a days job to swap it...LOL.
__________________
Worklog
Clean_Cookie is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2013, 03:37 PM   #5
alexu
Junior Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Sydney
Car: BA Hardtop 1.8
Posts: 29
Thanks guys, Ill try check out the gearbox oil and mounts now.

I did find that the gear linkage that doesnt move, just braces against the box was slightly loose, but i figure that isnt the main problem since i couldnt change to 1 or 2 by moving the main linkage with multigrips. A broken mount might casue it to become loose...

More Info: when the problem first started, I couldnt move the stick up from the neutral position, so i couldnt get 1, 3 or 5. It then changed at some point so I couldnt move it left.
I also felt the steering pull quite hard to the left, I thought it was a flat tyre at first. (this only happened untill i pulled over. It stopped once I realised it was the gearbox and took off again)
alexu is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2013, 08:50 PM   #6
Rupewrecht
Administrator
 
Rupewrecht's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: melb.vic.au
Car: AZ-1, Astina Hardtop Turbo, BJ Protege, Beetle
Posts: 16,525
I'd say shifter bushes, then engine mounts.
__________________

jdmparts.rupewrecht.com
Sourcing your not-quite-overnight parts from Japan

WRECHT--|--SLOWTEGE--|--BEETLE--|--SUBSTITUTE--|--AZ-1


Rupewrecht is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2013, 11:46 PM   #7
rodhog
Senior Member
 
Join Date: May 2005
Location: Sydney Lakemba
Car: mx-6 626 Gs300 Maz2 was 95 KF BA-HT
Posts: 2,024
yep pull linkage apart and check engine mounts. See if you can select with the rod out. then it's the bushes. doesn't sound like you broke the fork. which is the good bit.
rodhog is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2013, 10:40 AM   #8
alexu
Junior Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Sydney
Car: BA Hardtop 1.8
Posts: 29
I suspect it's a problem with the gearbox but I'm going to fully remove the linkage rod and go over the mounts again tomorrow to make sure.
Correct me if I'm wrong, but with the linkage fully removed, I should be able to get all gears with vice grips, even if an engine mount or linkage rubber is broken.

Unfortunately I'm probably going to end up scrapping the car when it runs out of rego in a month anyway. So unless its a cheap fix, which now seems very unlikely, I'm going to be driving around in 3rd until then.
alexu is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2013, 04:23 PM   #9
alexu
Junior Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Sydney
Car: BA Hardtop 1.8
Posts: 29
I fully removed the shift linkage today and had my sister hold the clutch in while i tryed to shift gears with vice grips - no luck, it looks like an internal problem in the gearbox. Ive also lost all gears other than 3rd now.

Anyway, Ill be wrecking it soon so let me know if you want anything off it
alexu is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2013, 04:55 PM   #10
TheMAN
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: USA
Car: .
Posts: 2,623
broken shift fork
__________________
Protege FAQ, the best 323/Protege/Mazda3 resource enjoyed worldwide for 10 years
TheMAN is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
gearbox, linkage

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +10. The time now is 04:11 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.
2001- 2010 AstinaGT